Vertrouwen vormt de basis van een relatie. Dat geldt niet alleen voor de relatie met je geliefde, dat geldt ook voor de relatie met je kinderen, familie, vrienden collega’s etc. Zonder voldoende vertrouwen is een relatie nauwelijks mogelijk.
Verbinding
Als een relatie niet lekker loopt, dan staat iets dat vertrouwen (tijdelijk) in de weg. Dat is slecht voor de verbinding en dan is er meestal minder ruimte voor diepgang en intimiteit. Ik begeleid veel mensen bij het vinden van meer verbinding. Bijvoorbeeld als er behoefte is aan meer intimiteit of na vreemdgaan.
Het basisverlangen is:
het verlangen naar verbinding.
Manieren om vertrouwen te schaden
- Vreemdgaan, ontrouw, overspel.
- Oneerlijkheid, onrechtvaardigheid.
- Onprettige communicatie, niet kunnen delen wat jou bezighoudt.
- Afspraken niet nakomen; niet doen wat je zegt.
- Je partner ervaren als (extra) kind.
Verwondering
Een relatie wordt op gang gehouden en gevoed door verwondering. Hoe zorg je voor voldoende verwondering? Ik begeleid veel mensen bij het vinden van meer verwondering. Bijvoorbeeld als de relatie door patronen in ‘een sleur’ terecht is gekomen.
Kan vertrouwen weer terugkomen?
Ja, vertrouwen kan weer terugkomen, of groeien (maar niet altijd). Zowel meer verbinding als meer verwondering dragen bij in het herstel van het vertrouwen.
Een relatie vraagt om voldoende
verbinding en verwondering.
In de kern vertellen veel stellen het volgende: eerst ging de communicatie steeds moeizamer en vervolgens was er steeds minder ruimte voor intimiteit en seksualiteit. Dat laatste is vaak de aanleiding voor relatietherapie: bij veel stellen die bij mij komen is er weinig ruimte meer voor fysieke passie en hartstocht.
Ik geef vaak het volgende kader
- Voor gepassioneerde seks is voldoende intimiteit nodig.
- Voor intimiteit is prettige en soepele communicatie nodig.
- Voor communicatie is voldoende vertrouwen en veiligheid nodig.
- Voor vertrouwen en veiligheid is het nodig dat je jezelf kunt zijn.
Dus: alles begint bij jezelf kunnen zijn en daarvoor is het nodig dat je voldoende vertrouwen ervaart en voldoende vertrouwen krijgt. Hetzelfde geldt andersom: het is belangrijk dat je voldoende vertrouwen geeft en dat je op jouw gegeven vertrouwen kunt vertrouwen. Vertrouwen kom niet vanzelf, dat vraagt iets van jou …
Vertrouwen komt te voet
en gaat te paard.
Vijf praktische sessies
Ik werk meestal met een basis van vijf praktische sessies van elk drie uur, volgend op de kennismaking. Daarin wordt op diverse manieren toegewerkt naar meer vertrouwen en intimiteit. Ik bied jou/jullie daarvoor o.a. een ander, praktischer kader van intimiteit aan. Dit kader draagt meestal ook flink bij aan het vertrouwen.
Bij ongeveer 30% van mijn klanten zijn deze vijf sessies voldoende. Dit is geen garantie: gemiddeld heb ik zeven sessie nodig. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er meer dan 10 sessies nodig zijn: een traject is meestal binnen drie maanden klaar.
Aan de slag met vertrouwen
Weinig dingen zijn zo ongemakkelijk en kosten zo veel energie als wantrouwen, achterdocht en op je hoede moeten zijn. Stuk voor stuk dingen die dodelijk zijn voor de liefde.
Het is goed om je te beseffen dat jouw vertrouwen vooral iets zegt over jou: blijkbaar heb je je geschikt en ben je op de één of ander manier meegegaan in de stroom die geleid heeft tot de huidige situatie. Dat is jouw aandeel in het geheel.
Vanzelfsprekend heeft jouw geliefde ook een substantieel aandeel (misschien wel een groter aandeel). En ja, veel problemen zijn op te lossen als hij/zij iets anders zou doen. Toch raad ik je aan om met jouw eigen aandeel (die er altijd is) aan de slag te gaan. Het versnelt het proces enorm als je je daarbij zo weinig mogelijk afhankelijk maakt van het tempo van jouw geliefde.
Omgaan met gemak kan iedereen
De centrale vraag in het leven is mogelijk: ’hoe ga ik om met ongemak?’ Wat doe je, of wat doe je juist niet als je ongemak ervaart? Vechten, vluchten, verstijven? Hoeveel ongemak mag er van jou zijn? Bij hoeveel ongemak kom je in actie?
Gemiddeld komt een stel na 5 jaar ongemak.
Hoe lang wacht jij om om hulp vragen?
Ontknellen is mijn vak
Blijf goed luisteren naar jezelf en naar jouw geliefde. Zorg daarbij dat het verschil helder is tussen ‘jezelf horen’ en ‘jouw geliefde horen. Neem vrijblijvend contact op als je er zelf of samen onvoldoende uitkomt.