Bij problemen doen mensen standaard twee dingen: nadenken en praten. Maar wat doe je als je jouw geliefde steeds minder goed met woorden bereikt? Wat als communicatie niet meer werkt?
In de kern vertellen veel stellen het volgende: eerst ging de communicatie steeds moeizamer en vervolgens was er steeds minder ruimte voor intimiteit en seksualiteit. Dat laatste is vaak de aanleiding voor relatietherapie: veel stellen die bij mij komen eraren nauwelijks nog fysieke passie en hartstocht.
Ik geef vaak het volgende kader
- Voor gepassioneerde seks is voldoende intimiteit nodig.
- Voor intimiteit is prettige en soepele communicatie nodig.
- Voor communicatie is voldoende vertrouwen en veiligheid nodig.
- Voor vertrouwen en veiligheid is het nodig dat je jezelf kunt zijn.
Dus: als je graag meer intimiteit en meer hartstochtelijke seksualiteit wilt, dan is het nodig dat je voldoende jezelf kunt zijn, dat je je veilig en gehoord voelt en dat je voldoende intimiteit ervaart. Communicatie gaat niet vanzelf …
Liefde stroomt het prettigst,
als je ruim voldoende jezelf kunt zijn.
Vijf praktische sessies
Ik werk meestal met een basis van vijf praktische sessies van elk drie uur, volgend op de kennismaking. Communicatie is daarin de rode draad. Op verschillende manieren bied ik anders communiceren aan. Ik noem dat liefdevolle communicatie.
Bij ongeveer 30% van mijn klanten zijn deze vijf sessies voldoende. Dit is geen garantie: gemiddeld heb ik zeven sessie nodig. Gelukkig komt het niet vaak voor dat er meer dan 10 sessies nodig zijn: een traject is meestal binnen drie maanden klaar.
Liefdevolle communicatie
Liefdevolle communicatie vraagt de ene keer om zachtheid en mededogen en de andere keer om heldere duidelijkheid en klare taal – maar altijd vanuit een liefdevolle laag.
Een liefdevolle laag is zowel liefdevol,
voor jezelf als voor jouw geliefde.
Globaal alvast het volgende
- Voor mij is er een groot verschil tussen communicatie vanuit je hoofd, hart of buik.
- Je krijgt praktische handvatten: vijf redenen om te stoppen met praten en drie goede redenen om juist door te gaan.
- Wat ook aan de orde komt: het wezenlijke verschil tussen communicatie vanuit je mannelijke of vanuit je vrouwelijke energie.
- Een veelvoorkomende vergissing in relaties benoem ik als IK-JIJ verwarring: wat is van jou en wat van jouw geliefde?
- We oefenen met het begin van gesprekken aan de hand van onderwerpen die jullie zelf aandragen. Een goed begin is immers een essentieel deel van een zinvol gesprek.
- Het hoogst haalbare in communicatie is je gehoord voelen (dit is iets anders dan je zin krijgen).
Aan de slag met communicatie
Weinig dingen zijn zo irritant en zo ongemakkelijk als stroeve communicatie, een gesprek dat plotseling stilvalt of dodelijke stiltes. Op deze manier kan communicatie emoties op vele manieren beïnvloeden.
Het is goed om je te beseffen dat de patronen in de communicatie ook veel zeggen over jou: blijkbaar heb je je geschikt en ben je op de één of ander manier meegegaan in de stroom die geleid heeft tot de huidige situatie. Dat is jouw aandeel in het geheel.
Vanzelfsprekend heeft jouw geliefde ook een substantieel aandeel (misschien wel een groter aandeel). En ja, veel problemen zijn op te lossen als hij/zij iets anders zou doen. Toch raad ik je aan om met jouw eigen aandeel (die er altijd is) aan de slag te gaan. Het versnelt het proces enorm als je je daarbij zo weinig mogelijk afhankelijk maakt van het tempo van jouw geliefde.
Omgaan met gemak kan iedereen
De centrale vraag in het leven is mogelijk: ’hoe ga ik om met ongemak?’ Wat doe je, of wat doe je juist niet als je ongemak ervaart? Vechten, vluchten, verstijven? Hoeveel ongemak mag er van jou zijn? Bij hoeveel ongemak kom je in actie?
Gemiddeld komt een stel na 5 jaar ongemak.
Hoe lang wacht jij tot je hulp vraagt?
Ontknellen is mijn vak
Blijf goed luisteren naar jezelf en naar jouw geliefde. Zorg daarbij dat het verschil helder is tussen ‘jezelf horen’ en ‘jouw geliefde horen. Neem vrijblijvend contact op als je er zelf of samen onvoldoende uitkomt.