Veel mensen leven met de gedachte dat stress iets is dat je moet voorkomen, dat stress slecht is. Te veel stress is inderdaad niet handig – te weinig stress overigens ook niet.
OMGAAN MET STRESS IN DEVENTER
Te veel stress (overdruk) kan leiden tot gebrek aan concentratie, burn-out en meer onhandige dingen. Te weinig stress (onderdruk) kan leiden tot lusteloosheid en bore-out. In het leven wisselen overdruk en onderdruk elkaar normaalgesproken af. Is dat niet het geval, ervaar je (heel) veel overdruk, dan is het goed om dat aan te pakken.
Doorgaans na een paar sessies ervaren mensen al meer ruimte, meer energie, meer verbinding en meer levenslust. Klinkt dat aantrekkelijk?
Sluit je je af voor stress,
dan sluit je je af voor levenslust
Stress is een onderdeel van het leven. Om ermee te dealen is het lang niet altijd nodig om stress te begrijpen. Misschien is het wel een grote vergissing om stress te willen controleren en te willen begrijpen. Voorkom burn-out, overspannenheid of een depressie. Ik begeleid je graag op mijn manier met stress, in Deventer.
STRESS TEGENGAAN
Het krachtigste middel dat ik in huis heb is de Individuele retraite.
Stress gaat veel verder dan veel mensen denken en ook goede voeding is essentieel. Voeding kan maken dat je lichaam herstelt en tot rust komt of last krijgt van stress. Ook als je wilt herstellen van een burn-out of depressie is goede voeding belangrijk. Goede voeding draagt bij aan meer energie en meer levenslust. Veel mensen eten producten waarvan het lichaam gestrest raakt.
THERAPIE STRESS
In mijn ogen ligt de basis van stress bij het verschil dat wordt ervaren. Een paar voorbeelden:
- Het verschil tussen het werk wat gedaan is en het werk wat je had willen doen.
- Het verschil tussen de perfectie die je nastreeft en de imperfectie die je levert.
- Het verschil tussen hoe voorbereid je bent en hoe voorbereid je had willen zijn.
- Het verschil tussen hoe je partner met je omgaat (of je familie, of je baas) en hoe je dat zou willen.
- Het verschil tussen iets dat je graag wilt hebben, maar nu niet hebt.
Stress heeft invloed op jou:
bewust of onbewust
Eigenlijk gaat stress over hoe je omgaat met het verschil dat je ervaart. Op die manier kun je stress therapeutisch benaderen. Als dat verschil er mag zijn, dan is er weinig aan de hand. Als dat verschil er niet mag zijn, dan ontstaat er stress. Stress zegt vaak veel over jou: hoe je omgaat met de relatie tussen jouw binnenwereld en jouw buitenwereld.
GEVOLGEN VAN STRESS
Stress is vaak niet makkelijk grijpbaar. Het kan helpen een onderscheid te maken tussen fysiek, emotioneel, energetisch en cognitief (zie de voorbeelden hieronder). Iedereen beleeft stress op z’n eigen manier en gaat op z’n eigen manier om met overmatige stress.
- Fysiek kunnen spieren bijvoorbeeld harder worden: spanning in nek en schouders, knopen in spieren, minder soepel bewegen.
- Emotioneel kun je angst, boosheid en verdriet ervaren, net als onzekerheid. Mogelijk ben je vaker kortaf of trek je je makkelijker terug dan voorheen.
- Overmatige stress kan een enorme energieslurper zijn. Stress kan je oppeppen; het kan je ook energetisch leegzuigen.
- Cognitief kun je door overmatige stress gaan piekeren (en minder goed slapen), ook heeft het invloed op je concentratievermogen.
INVESTEREN IN JEZELF
Wil je afrekenen met overmatige stress in Deventer? Wil je meer energie en meer levenslust in jouw leven? Ontknellen is mijn vak en alles wat in jou leeft is welkom.
Wat kost het? Bekijk de tarieven voor coaching indien je de volgende stap wilt zetten.